9,3
7.608 beoordelingen
Terug naar overzicht
00-Toyota-Mirai-breekt-record-van-waterstof-elektrische-autos-hero-1140-380.jpg

Mirai: 1.000 km op waterstof

Waterstoftechnologie belangrijkste oplossing voor emissievrij rijden

De Toyota Mirai heeft maar liefst 1.003 kilometer emissievrij afgelegd op één tank waterstof. Een absoluut record voor waterstofauto’s. Dat deed de auto niet in een laboratorium, maar in de praktijk op de openbare wegen ten zuiden van Parijs. Zonder technische aanpassingen, maar met een zo zuinig mogelijke rijstijl. Daarmee bewijst Toyota dat waterstoftechnologie, de brandstofcel en elektrische aandrijving de belangrijkste oplossing vormen voor emissievrij elektrisch lange afstanden rijden.

01-Toyota-Mirai-breekt-record-van-waterstof-elektrische-autos-content-1140.jpg
Tweede generatie Mirai

Ook in de nieuwe, volledig elektrische Mirai maakt de brandstofcel elektriciteit uit waterstof. Dankzij het nieuwe platform (lager zwaartepunt) zijn prestaties en rijdynamiek verbeterd ten opzichte van het vorige model. Het design van de auto is dynamischer.

De drie (voorheen twee) waterstoftanks en de hoge efficiency van de brandstofcel zorgen samen met de verbeterde aerodynamica voor een actieradius die onder normale omstandigheden en bij normaal gebruik in de praktijk al op ongeveer 650 km uitkomt. Het verbruik tijdens de recordrit bedroeg gemiddeld slechts 0,55 kg groene waterstof per 100 km. Een volle waterstoftank bevat 5,6 kg waterstof.

02-Toyota-Mirai-breekt-record-van-waterstof-elektrische-autos-content-S1.jpg
03-Toyota-Mirai-breekt-record-van-waterstof-elektrische-autos-content-S2.jpg
Mirai en waterstof kern van Beyond Zero

Emissievrije mobiliteit is niet alleen het doel maar vooral een stap in de realisatie van de missie van Toyota: Beyond Zero. De ontwikkeling naar elektrificatie en zero emissie moet ook de obstakels wegnemen op de weg naar een betere toekomst voor iedereen. Dat gaat verder dan emissies, beperkingen en andere hindernissen en moet de verwachtingen overtreffen.
De nieuwe Toyota Mirai biedt behalve emissievrije mobiliteit nog méér voordelen, zoals meer veiligheid en comfort, een grote actieradius en het gemak van opladen en tanken.

Nog veel meer mogelijkheden

Behalve voor emissievrije auto’s, boten en vliegtuigen biedt waterstof ook grote mogelijkheden voor energieopslag voor industrie, bedrijven en huishouden. Een van de bestuurders van de record-Mirai was Victorien Erussard van de Energy Observer – de eerste boot die is uitgerust met een Toyota brandstofcel. De boot voorziet zichzelf emissievrij van energie en dient als energietransitieproeftuin. De boot is uitgegroeid tot een bedrijf dat innovatief onderzoek doet en waarvan Toyota partner is. Onlangs was Energy Observer betrokken bij een demonstratie waarbij de Eifeltoren werd verlicht met stroom opgewekt door de GEH2-waterstofgenerator van EODev, waarvan Toyota eveneens aandeelhouder is.

04-Toyota-Mirai-breekt-record-van-waterstof-elektrische-autos-content-S3.jpg
Meer info over de Mirai Meer over waterstof Inschrijven Toyota nieuwsbrief