9,3
7.608 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Tercel-exterieur-Frank-rijdend.jpg

Deze Toyota trotseerde de hevigste stortbuien

Straten die veranderen in kolkende rivieren; deze Tercel had er begin jaren 90 geen moeite mee!

Dat Frank Geerts (64) uit Heteren tegenwoordig in een nieuwe Toyota Yaris Cross rijdt, daar gaat een geschiedenis aan vooraf. Zijn voorkeur voor het merk is ontstaan sinds een Frans avontuur in de jaren 90. Zijn toen net aangeschafte, tweedehands Toyota Tercel trotseerde in Zuid-Frankrijk de hevigste stortbuien die Frank ooit meegemaakt heeft!

Toyota-Tercel-interieur-gordel.jpg
Van een oud vrouwtje

Frank kocht zijn Tercel bij AUS in Amersfoort. “Accu Uitlaat Service, meen ik mij te herinneren. Hier werkte een oudere, kundige man die voorheen voor zijn werkgever vrachtwagens op de weg hield, maar voor zichzelf begonnen was. Ik kwam daar met mijn krakkemikkige Citroën BX, die niet meer te repareren bleek. De Tercel was acht jaar oud en, echt waar, van een oud vrouwtje geweest. De veiligheidsgordel rook nog maanden naar haar parfum”, lacht Frank. “Wat verder opviel, waren het degelijke motorblok en de toen al aanwezige eco-meter die bij zuinig rijden groen oplichtte!”

Geen vuiltje aan de lucht

Met zijn pas gekochte Tercel vertrok Frank op een gegeven moment met zijn toenmalige vriendin naar de Zuid-Franse plaats Buis les Baronnies, zo’n tweeënhalf uur rijden boven Marseille, om hier vakantie te vieren. “Ik kom er nu nog, het is er ontzettend mooi, al is het meer toeristisch geworden. In het centrum huurden we een woning van een Nederlander.”
Een mooi Frans stadje, goed gezelschap en een trouwe Toyota Tercel; de vakantie kon niet beter beginnen, er was geen vuiltje aan de lucht. Totdat Frank enkele dagen later besloot op de fiets te klimmen.

Toyota-Tercel-exterieur-zijaanzicht-rijdend.jpg
Toyota-Tercel-exterieur-achteraanzicht.jpg
Met bakken uit de hemel

“Het was lekker fietsweer, ook al trokken de wolken wat sneller over dan normaal”, weet Frank nog. “Dus pakte ik de racefiets met het plan de ‘Col de Perty’ te beklimmen, een berg van zo’n 1.300 meter. Ik had mijn vriendin gevraagd mij met de Tercel tegemoet te rijden als het weer zou omslaan. Dat gebeurde ook. Halverwege de beklimming haalde ze me op. Toen regende al; het werd alsmaar onstuimiger en donkerder. Terug in de vakantiewoning sloeg het weer écht om. Het werd pikdonker en het water kwam werkelijk met bakken uit de hemel.”

Meegesleurd door het woeste water

Grote hoeveelheden regenwater en modder veroverden de charmante straatjes van Buis les Baronnies. “Boomtakken en afval zag je voorbij drijven”, vervolgt Frank. “Het water steeg al snel naar een meter hoogte. In het huis stond zo’n 20 centimeter water.”

Al die tijd stond de Tercel voor de deur geparkeerd. Maar plotseling hield het wagentje geen stand meer en werd het meegesleurd door het woeste water. “Gelukkig klaarde het weer op en liep het water weg. Maar de ravage was enorm. Ik vreesde voor mijn auto.”

Toyota-Tercel-exterieur-vooraanzicht-bumper-koplamp.jpg
Toyota-Tercel-interieur-dashboard.jpg
‘Ne pas de problème!’

Frank besloot bij zijn trouwe Tercel te kijken of er nog wat te redden viel. “Het water was inmiddels uit de auto gelopen, maar de waterschade was groot. Tegen beter weten in draaide ik de contactsleutel om, maar tot mijn grote verbazing startte de motor en bleef hij direct lopen. Ongelofelijk, dat had ik niet verwacht! De plaatselijke brandweer heeft de motor schoongespoten waarna de garage in de buurt een proefritje maakte om te kijken of alles nog werkte. De reactie van de monteur was: ‘ne pas de problème!’ Ofwel: niks aan de hand.”

Weer veilig thuis

De rest van de vakantie verliep voorspoedig voor Frank. En de onverzettelijke Toyota Tercel? Die bracht hem na de vakantie weer veilig thuis. Sinds 2001 rijdt Frank alleen nog maar Toyota. “Momenteel een zilverkleurige Toyota Yaris Cross. Mijn vrouw en ik wilden een wat compacter model dan de Toyota’s Avensis en Verso die we hiervoor hadden, maar wel een auto met hoge zit. Hij bevalt heel goed. Hij is heel zuinig, als ik het echt rustig aan doe, haal ik 1 op 26 of zelfs 1 op 27.”

Toyota-Tercel-interieur-achteruitkijkcamera.jpg
Toyota-Tercel-exterieur-Frank-bij-auto.jpg
Niet bang voor natte voeten

De Yaris Cross van Frank is nog niet in Buis les Baronnies geweest, de plek waar Frank en zijn allereerste Toyota zo’n nat avontuur beleefden. “Mijn vrouw en ik zijn wel met de Yaris Cross op vakantie geweest in Limburg, iets wat we binnenkort nog een keer doen. Hier zitten we op de hoogste camping van Nederland, dus bang voor natte voeten ben ik niet!”, besluit Frank lachend.

Inschrijven Toyota nieuwsbrief Meer info over de Yaris Cross