9,3
7.608 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-prius-exterieur-stil-staand-linker-voorzijde-geel

Toyota Prius Plug-in Hybride allerschoonste auto

Hybride auto’s groener dan volledig elektrische

In een Amerikaanse onderzoek naar de totale uitstoot van ruim 1.200 automodellen kwam de Toyota Prius Plug-in Hybrid als schoonste en groenste auto naar voren. De onderzoekers bestudeerden niet alleen de emissies van de auto’s, maar ook de emissies tijdens de productie en de sloop ervan, en de productie en distributie van de benodigde energie en brandstof. De conclusie is dat de Prius Plug-in Hybrid minder uitstoot veroorzaakt dan volledig elektrische.

Toyota-prius-exterieur-rechter-voorzijde-geel
Plug-in Hybrid schoner dan volledig elektrische auto

Het American Council for an Energy-Efficient Economy (ACEEE) – een non-profitorganisatie die beleid ontwikkelt om de klimaatverandering tegen te gaan – concludeert dat één auto minder milieu-impact heeft dan alle geteste Batterij-elektrische auto’s: de Prius Plug-in Hybrid. ACEEE heeft gekeken naar de emissie van alle aspecten van een auto – de productie, het gebruik en de sloop ervan – én de productie en distributie van de benodigde brandstof en energie. De Toyota Prius Plug-in Hybrid komt als allerschoonste en groenste auto uit het onderzoek van de ACEEE naar voren. En dat is nieuws dat de positie van Toyota op het gebied van emissies ondersteunt.

Toyota-prius-exterieur-onder-motorkap-onderdelen
Toyota-prius-interieur-rechter-zijde-lifestyle-personen-rijdend-in-auto
Toyota biedt meerdere aandrijfoplossingen

Toyota hanteert een zogenoemde multi technology approach: de autofabrikant focust niet uitsluitend op batterij-elektrische modellen, zoals veel andere autofabrikanten wel doen. Het onderzoek van ACEEE verschijnt in een periode waarin autofabrikanten zich afvragen of de focus op uitsluitend batterij-elektrische auto’s wel realistisch is. De Amerikaanse onderzoeksinstantie ACEEE beoordeelt immers plug-in hybrides en hybrides zeer positief in zijn onderzoek. Ook autokopers twijfelen steeds meer over de aanschaf van een elektrische auto, omdat de Europese overheden subsidies en andere voordelen voor elektrisch rijden terugschroeven (bron ad.nl).

Toyota Prius Plug-in Hybrid de schoonste

De ACEEE maakte een ranglijst van de schoonste auto’s. Daarin staat de Prius Plug-in Hybrid op nummer 1. De top 12 van het onderzoek bestaat voor de helft uit producten van Toyota Motor Corporation. Het geeft aan dat het algemene idee dat elektrische auto’s met het oplopen van de kilometerstand beter zijn voor het milieu dan auto’s met een verbrandingsmotor en hybrides, niet per se klopt. Hybrides met een elektromotor die de aandrijving kan overnemen en/of de verbrandingsmotor ondersteunt tijdens het rijden, zijn minstens net zo schoon, aldus het rapport van de ACEEE.

Toyota-BZ3X-extieur-opladen-close-up-lader
Toyota-prius-interieur-dashboard-snelheidsmeter-eco-stand-47km-h
Kleine batterij voor kleine impact op het milieu

De woordvoerder van Toyota legt uit: ‘De accu van de Prius Plug-in Hybrid is heel klein vergeleken met die van een batterij-elektrische auto. Daardoor is de milieu-impact van de Prius lager. Je kunt met de Prius Plug-in Hybrid ongeveer zeventig kilometer puur elektrisch rijden, wat voldoende blijkt voor veel woon-werkverkeer. En zelfs bij een nagenoeg lege accu is het brandstofverbruik in de praktijk zeer laag, volgens onze klanten.”

Grote overmacht

In de top van het lijstje van de schoonste auto’s is Toyota Motor Corporation met een grote overmacht vertegenwoordigd:

1. Toyota Prius Plug-in Hybrid
2. Lexus RZ 300e (batterij-elektrisch)
5. Toyota bZ4X EV (batterij-elektrisch)
6. Toyota RAV4 Plug-in Hybrid
9. Toyota Camry LE Hybrid
11. Toyota Corolla Hybrid

Meer over de Prius Plug-in Hybrid Inschrijven Toyota nieuwsbrief